
Ak si rád skúšaš nové chute, tu je špičkový zoznam 25 najslávnejších „divnôt“ z celého sveta – s krátkym príbehom, tipom kde ich naozaj ochutnať a s odkazom na recept alebo spôsob prípravy, keď sa do toho chceš pustiť doma. Pri niektorých jedlách ide o silnú vôňu, pri iných o textúru či kultúrny zvyk. V každom prípade platí: rešpekt k tradíciám, hygiena a zdravý rozum sú základ, a ak niekde zákon alebo lokálne pravidlá niečo obmedzujú, dodrž ich.
1) Hákarl (Island) – fermentovaný žralok
Icelandský „národný poklad“ z mäsa žraloka malohlavého je pre Európana hlavne o vôni amoniaku a chuti, ktorá „príde až na tretí pokus“. Mäso sa najprv nechá mesiace fermentovať a potom suší v sušiarni.
Kde ochutnať: Bjarnarhöfn Shark Museum na polostrove Snæfellsnes ponúka výklad aj degustáciu.
Recept/tip: doma to neskúšaj – proces je špecifický a dlhý; radšej zaži originál na Islande.
2) Surströmming (Švédsko) – fermentovaný sleď
Svetoznáma plechovka „švédskej arómy“ ukrýva baltského sleďa, ktorého sa tradične otvára vonku. Skúsení odporúčajú kombináciu s tenkým chlebom tunnbröd, varenými zemiakmi a cibuľou.
Kde ochutnať: severné Švédsko, špecializované obchody a sezónne „premiéry“ koncom leta.
3) Balut (Filipíny) – varené oplodnené kačacie vajce
Balut sa predáva na uliciach najmä večer; vo vnútri je čiastočne vyvinuté kačacie embryo. Konzumuje sa teplý, so štipkou soli a octu.
Kde ochutnať: Manila a okolie, no aj v iných častiach JV Ázie.
Recept/tip: ak chceš domáci experiment, drž sa overených postupov, ktoré pracujú s presným vekom vajec (zvyčajne 14–21 dní).
4) Sannakji (Kórea) – „živá“ krájaná chobotnica
Čerstvo nakrájané kúsky malého chobotničeka sa jedia hneď po nakrájaní, sezamový olej a semienka pridajú arómu. Je dôležité dôkladne žuť.
Kde ochutnať: tradičné rybie trhy v Soule (napr. Noryangjin).
5) Fugu (Japonsko) – ryba s tetrodotoxínom
Delikatesa podávaná výhradne kuchármi s licenciou, pretože niektoré časti ryby sú prirodzene toxické. Najčastejšia forma je sashimi alebo hotpot.
Kde ochutnať: licencované reštaurácie v Osake, Tokiu či Šimonoseki.
Recept/tip: príprava doma neprichádza do úvahy – choď výlučne za certifikovaným šéfkuchárom.
6) Storočné vajcia (Čína) – pidan
Kačacie (niekedy kuracie či prepeličie) vajcia konzervované v alkalickej zmesi získajú čierno-jantárový vzhľad a sýtu, syrovo-umami chuť. Skvelé sú s tofu, sójovou omáčkou a jarnou cibuľkou.
Kde ochutnať: čínske jedálne a dim sum podniky po celom svete.
7) Stinky tofu (Taiwan) – kráľ pouličného pultu
Fermentované tofu s výraznou vôňou sa smaží, dusí alebo podáva v polievke. Najväčší zážitok je priamo na taiwanských nočných trhoch.
Kde ochutnať: Šenkeng Old Street (neďaleko Taipei) prezývajú „hlavné mesto smradľavého tofu“.
Recept/tip: domáce fermentačné nálevy vyžadujú hygienu a trpezlivosť – začni radšej pri kúpe hotovej verzie.
8) Escamoles (Mexiko) – „mravčí kaviár“
Jemné larvy veľkých mravcov sa zvyknú rýchlo restovať na masle s cesnakom a podávať v tacos alebo omelete. Chuťovo prekvapivo orieškové.
Kde ochutnať: centrálne Mexiko (Hidalgo, Mexico City) na jar.
Video: ulica, sezóna a príprava
9) Vyprážané tarantuly (Kambodža)
Chrumkavé pavúky (často Thai zebra tarantula) sa ochutia cesnakom, cukrom a soľou. Zvyk z čias nedostatku dnes pretrváva najmä ako street-food kuriozita.
Kde ochutnať: mesto Skuon, stánky a trhy, prípadne Phnom Penh.
Recept/tip: kľúčom je teplota oleja – rýchla fritúra, inak horknú.
10) Rocky Mountain oysters (USA) – býčie semenníky
Napriek názvu to nie sú ustrice. Plátky sa obaľujú a smažia do zlatista, servírujú s dipom. Vznikli ako „cowboy food“, dnes festivalová klasika.
Kde ochutnať: Colorado, Montana a rančerské regióny.
11) Kiviak (Grónsko) – fermentované vtáky v tuleňej koži
Do tuleňej kože sa natlačia desiatky malých aliek a nechajú sa mesiace fermentovať. V extrémnych podmienkach Arktídy ide o spôsob konzervácie aj sviatočné jedlo.
Kde ochutnať: tradičné komunity na severe Grónska (mimo turistických trás a výhradne s miestnymi).
12) Casu marzu (Sardínia, Taliansko) – „živý“ syr
Ovčí syr s larvami muchy je povesťami opradený ako nelegálna špecialita; realita je komplikovaná a závisí od konkrétnej výroby a miesta.
Kde ochutnať: informuj sa lokálne; mnohé podniky ponúkajú „bezpečné“ alternatívy zrejúce extra dlho.
13) Lutefisk (Nórsko/Švédsko) – sušená treska v lúhu
Sušená biela ryba sa namáča vo vode a lúhu a pred servírovaním sa opäť odlúhuje. Vianočná tradícia so špecifickou želatínovou textúrou.
Kde ochutnať: severské reštaurácie v sezóne.
14) Stargazy pie (Cornwall, UK) – rybací koláč s „hviezdnym“ pohľadom
Koláč s hlavami sardiniek trčiacimi cez kôrku smerom k oblohe. Vznik spája legenda o rybárovi Tomovi Bawcockovi a štedrosti pre dedinu.
Kde ochutnať: cornwallské hostince počas lokálnych slávností.
15) Jellied Moose Nose (Aljaška/Kanada) – „huspenina“ z losieho ňufáku
Tradičná konzervácia mäsa v odľahlých oblastiach severu; po predvarení sa plátky nechajú stuhnúť v vlastnej želatíne.
Kde ochutnať: komunitné kuchárske knihy a festivaly severu.
16) Natto (Japonsko) – fermentované sójové bôby
Slizké, výrazne voňavé bôby sú raňajková stálica. Skús ich s horčicou karashi, sójovou omáčkou a ryžou.
Kde ochutnať: prakticky každý japonský supermarket a raňajkové bufety.
17) Shiokara (Japonsko) – „slaný vnútornosťový“ ferment
Kúsky morských živočíchov fermentované vo vlastných vnútornostiach so soľou a koji. Intenzívna chuť sa zvyčajne zapíja dúškom whisky.
Kde ochutnať: izakaya bary a špecializované lahôdkárstva.
Video: krátky profil „dare food“
18) Huitlacoche (Mexiko) – „kukuřičná huba“
Smut na kukurici sa mení na delikatesu so zemito-hubovou chuťou. Výborný v quesadillách so syrom Oaxaca.
Kde ochutnať: trhy v Mexiku počas sezóny.
19) Khash (Arménsko) – hovädzie „nožičky“ na ráno
Dlhé pomalé varenie nôh a šliach dá hustý, želatínový vývar. Jedáva sa skoro ráno s cesnakom, lavashom a často s vodkou na „zdravie“.
Kde ochutnať: tradičné arménske reštaurácie, sezóna jeseň–zima.
20) Boodog (Mongolsko) – mäso pečené horúcimi kameňmi v koži
Nomádsky „barbecue“: do vyprázdnenej kože kozy či svišťa sa vloží mäso a rozpálené kamene. Výsledkom je údeno-pečená chuť priamo z prírody.
Kde ochutnať: na vidieku s miestnym sprievodcom (bezpečnosť a etika lovu!).
21) Mopane worms (Južná Afrika, Botswana, Zimbabwe) – húsenice na proteín
Sušené alebo vyprážané húsenice mory Imbrasia belina sú tradičným zdrojom bielkovín a dôležitou súčasťou lokálnej ekonomiky.
Kde ochutnať: trhy a pouličné stánky v južnej Afrike; často aj vo forme snacku.
22) Rakfisk (Nórsko) – fermentovaný pstruh
Pstruh sa solí a necháva fermentovať v chlade niekoľko týždňov až mesiacov. Konzumuje sa studený, s plochým chlebom, cibuľou a kyslou smotanou.
Kde ochutnať: predajné festivaly a farmárske obchody v Nórsku v predvianočnom období.
23) Kopi luwak (Indonézia) – „cibetková káva“
Nápoj, nie jedlo, ale k „bizáru“ patrí. Zrná prejdú trávením cibetky a káva má iný chuťový profil. Vždy vyberaj etické zdroje, kde zvieratá netrpia.
Kde ochutnať: špecializované pražiarne/degustácie s jasnou garanciou welfare.
24) Cuy (Peru) – morské prasiatko na tanieri
Andská klasika s históriou tisíce rokov. Najčastejšie sa podáva celé, chrumkavé, s paprikovou omáčkou a zemiakmi.
Kde ochutnať: cuyerías v Cuscu, Arequipe či v okolí jazera Titicaca.
25) „Ustrice“ z prázdnin na severe – bonusová odvaha
Ak si chceš rozšíriť obzory, mnohé regióny majú lokálne „pikošky“, ktoré sa objavia len na festivaloch alebo v domácich kuchárkach (od rýb hlbín po časti zveriny). Vždy sa pýtaj miestnych, ako ich pripraviť a kde kúpiť bezpečne.
Zdroje
- Visit Sweden – „‘Surströmming’ – the rotten herring that Swedes love“. (visitsweden.com)
- Visit Iceland – „Bjarnarhöfn Shark Museum“. (visiticeland.com)
- Iceland Travel – „The Shark Museum“. (icelandtravel.is)
- Law Library of Congress – „Regulating Japan’s Famous Fugu Fish“. (Facebook)
- The Korea Herald – „Two men die after eating live octopus“. (Eat Your World)
- Taiwan Tourism – „Shenkeng Old Street“. (smithsonianmag.com)
- Encyclopedia Britannica – „Century egg“. (Encyclopedia Britannica)
- Smithsonian Magazine – „Delicious Molds: Four Fungi Fit For Your Plate“ (huitlacoche). (smithsonianmag.com)
- FAO – „Edible insects: future prospects for food and feed security“. (FAOHome)
- Nofima – „What happens inside rakfisk?“. (Nofima)
- Mattilsynet/Norway – „Rakfisk: krev god styring i prosessen“ (oficiálna stránka nórskeho úradu). (Mattilsynet)
- Journal of Threatened Taxa – „The sale of tarantulas in Cambodia for food or medicine“. (threatenedtaxa.org)
- Encyclopedia Britannica – „Lutefisk“. (Encyclopedia Britannica)
- National Geographic – „The Disturbing Secret Behind the World’s Most Expensive Coffee“ (kopi luwak). (National Geographic)
Pridaj komentár